Wandel en drink je gelukkig

Talloze gezondheidsredenen om te wandelen & bier te drinken

Uit zeer recente onderzoeken van de universiteit van Maastricht en een aantal Amerikaanse onderzoeksinstituten, is gebleken dat een wandeling heel goed voor je is. Wandelen is zelfs beter voor je lijf en geest dan intensief sporten en beter voor de lijn!

Ik zet wat rechtstreekse voordelen op een rij en zet de over-eenkomsten met alle gezondheidsvoordelen van bier ernaast.

Goed voor je bloeddruk & cholesterol
Onderzoeken hebben aangetoond dat regelmatig wandelen je bloeddruk & cholesterol beter onder controle houdt.

Kan diabetesklachten verminderen
Wandelen kan diabetesklachten halveren en zowat wegnemen.

Verbetert je geheugen
Regelmatig wandelen kan Alzheimer en dementie uitstellen.

Verbetert je gestel
Wandelen maakt je botten steviger en longen sterker. En helpt ook nog eens bij rugklachten.

Helpt tegen stress 
Onderzoekers hebben vastgesteld dat wandelaars minder last hebben van stress, of het anders ervaren.

Helpt je afvallen
Bij mensen die wandelen werkt de stofwisseling beter en vet verbrandt makkelijker, veel minder kans op overgewicht.

Wandelen ontspant
Dopamine is het geluksstofje dat ons brein aanmaakt tijdens een goede wandeling. Het beste natuurlijke anti-stressmiddel.

Wandelen zorgt voor sociale contacten
Tijdens het wandelen kom je sneller in contact met gelijkge-stemden en zo kom je tot de meest interessante gesprekken.

Doet je zorgen verdwijnen
Wandelen dwingt je om stil te staan bij, en tegelijkertijd afstand te nemen van, alles waarmee je bezig bent. Je kijkt anders te-gen je zorgen aan en begint die al wandelend op te lossen.

Maakt het hoofd leeg en gereed voor nieuwe ideeën
‘Alle goede ideeën zijn ontstaan tijdens het wandelen,’ schreef filosoof Friedrich Nietzsche.

Ruim 60% wandelt graag en 35% wandelt wekelijks 

Bier is veel gezonder dan we denken. Er vloeien miljarden liters bier over de wereld. We drinken het massaal, maar we vragen ons niet of nauwelijks af of het bier dat we drinken wel goed voor ons is. Welnu, bier is gezond, zeer gezond. Vooral speci-aalbier – craft bier. Want dat is puur natuur en ambachtelijk gebrouwen; zonder nare toevoegingen en met goede hop erin. 

 Hop als belangrijkste gezondheidsplus 

Hop is antibacterieel en de Hopeïne in de lupuline die in hop zit – feitelijk het belangrijkste bestandsdeel in hop – doet de rest.

Je slaapt er goed van, als vrouw heb je minder last van men-struele ongemakken en de menopauze ze vervagen door de fyto-oestrogene hop die in bier zit.

Er lopen momenteel onder-zoeken naar de positieve invloed op obesitas, prostaatkanker en diabetes. Het zijn vooral de quasi hoppolyfenolen die een gun-stige invloed uitoefenen op onze algemene gezondheid. De woorden hop en hope versmolten tot één woord: Hopeïne, de simpele benaming van het belangrijke hopbestanddeel 8-prenylnaringenine. Een gezondheidsplus tegen hormoongevoe-lige kankers, dat nu naast bier in geneesmiddelen is verwerkt. 

Biergezondheidsvoordelen bij matige biercompsumptie à twee glazen per dag

 Beschermt tegen beroertes
Bierbestanddelen voorkomen dat je bloed gaat klonteren.

Goed voor je bloeddruk
Artsen in Nederland en van de Harvard University hebben aan-getoond dat een gematigd bierverbruik je bloeddruk onder con-trole houdt.

Kan diabetes verhinderen
Bierdrinkers hebben minder vaak last van suikerziekte [diabetes mellitus, wat letterlijk honingzoete doorstroming betekend].

Verbetert je geheugen
Nee, niet na 20 bier op een feestje… Gematigde bierdrinkers maken minder kans op Alzheimer en dementie.

Laat je langer leven
Wie 1 tot 2 glazen bier per dag drinkt, leeft langer en heeft over het algemeen een plezierige leven.

Verbetert je gestel
Bier is de bron van calcium en proteïnen (eiwit) en bevat veel vitamine A en B die bijdragen aan gezonde tanden, beenderen en de aanmaak van rode bloedcellen. Biersupplementen bevor-deren de groei van spieren en weefsels.
Donker bier bevat het vitamine B-complex, nodig voor het vrij-maken van energie en het aanmaken van bouwstoffen voor het lichaam en de vitamines D en E.

Bier helpt tegen stress
Onderzoekers van de universiteit van Montreal hebben vastge-steld, dat een paar glazen bier per dag de druk op het werk doen afnemen. Niet-drinkers zouden met veel meer stress te kampen hebben. 

Voorkomt nier- & galstenen
Finse onderzoekers beweren dat het magnesiumgehalte in een halve liter bier het risico op nierstenen met 40% doet afnemen. Galstenen zijn een welvaartsprobleem, die met bier bijna geen kans krijgen. 

Kan je beschermen tegen kanker
Bier bevat polifenolen die de groei van tumoren in toom hou-den. Daarnaast kan het kankerverwekkende polycyclische aro-matische koolwaterstoffen [pak’s] – de zwarte brandrandjes bij het barbecueën – tegengaan, als je het vlees eerst in donker bier marineert [bron: universiteit van Newcastle upon Tyne].

Maakt niet ouder
Antioxidanten in bier zorgen dat vrije radicalen verdwijnen en veroudering wordt tegengegaan.

Goed tegen diaree
De microculturen in bier bestaan uit azijn- en melkzuren. Deze stoffen beperken de cultuur van darmkiemen die diaree veroor-zaken. Hergistende zure bieren houden de muggen weg. 

Zorgt voor een schone huid
Bepaalde vitaminen in bier regenereren de huid en zijn goed voor de opbouw van pigment. Je huid wordt gladder en meer flexibel. Cleopatra waste haar haren met biershampoo.

Goed tegen verkoudheid
Wie warm bier drinkt, is minder snel verkouden. Warm gerste-nat bevordert de bloedsomloop en de ademhaling, helpt tegen gewrichtspijn en versterkt je immuunsysteem. Tip: verwarm je flesje ‘au-bain-marie’, leng het glas aan met 4 eetlepels honing. 

Voorkomt maagzweren
Anderhalve liter bier per week remt de aangroei van bacteriën [helicobacter pylori] die een ontsteking van de maagwand kun-nen veroorzaken waardoor het risico op maagzweren afneemt. 

Maakt je relaxt
Een mens wordt gelukkig van serotonine, dopamine en endorfi-ne in z’n brein. Die ontstaan allemaal vanuit je heerlijke glas bier. Kleine hoeveelheden theobromine en cafeïne in donkere bieren kunnen zelfs een euforisch gevoel veroorzaken. 

Helpt tegen slaapstoornissen
Hop is een natuurlijk kalmeringsmiddel. Voor het slapengaan een goed glas hoppig bier, doet wonderen.

Helpt je afvallen
Onderzoeken tonen aan dat mensen die – met mate – bier drinken, minder last van overgewicht hebben dan niet-bierdrinkers. Eén glas bier bevat bovendien veel minder calorie-en dan bijvoorbeeld dezelfde hoeveelheid appelsap of rode wijn.

Bier verbroedert
Geen beter sociaalsmeermiddel dan bier.